ГЛУХОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Вінницька область, Хмільницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Презентація проекту будівництва тепло-електростанції в смт. Глухівці

Дата: 03.05.2018 09:13
Кількість переглядів: 1325

Презентація проекту будівництва тепло-електростанції в смт. Глухівці Вінницької області.

 

1. Введення

Цей документ є нетехнічним резюме проекту будівництва ТЕС, що працює на біомасі, в смт. Глухівці, Вінницької області компанією TOB «М-2». Також, він містить коротку інформацію про потенційні екологічні і соціальні питання, які мають відношення до запропонованої діяльності.

2. Опис запропонованого проекту.

Компанія ТОВ «М-2», девелопер проекту, була створена в 2016 році в м. Києві. Основна діяльність компанії направлена на розвиток проектів альтернативної енергетики в Україні, включаючи будівництво теплоелектростанції, що працює на біомасі, в смт. Глухівці.

Проектний об'єкт буде знаходитись в смт. Глухівці, Козятинського району, Вінницької області. На малюку, зазначеному нижче, вказано місце розташування ТЕС, що працює на біомасі.

По ряду технічних причин нашу увагу привернуло місце, поряд з вашим селом. Наша компанія збирається побудувати теплову електричну станцію на б МВт. На станції будуть встановлені парові казани, що працюють на біомасі, соломі і деревній трісці. Солома, не використана як корм або підстилка для худоби, спалювалася прямо на полях після збирання врожаю. Енергетичні установки, що працюють на соломі і деревинних відходах, як паливо - це дешева і екологічно чиста альтернатива іншим видам палива, особливо, якщо сама установка розташована в регіоні, де є надлишок соломи.

Закордонний досвід свідчить, що частина біомаси в загальному споживанні первинних енергоносіїв складає 3 % в США, 6 % в Канаді і Німеччині, 8 % в Данії, 12 % в Австрії, 18 % в Швеції, 23 % у Фінляндії. Країни ЄС в грудні 2005 р. прийняли план дій по біомасі (Biomass Action Plan), згідно з яким в 2010 р. частка біомаси складе 8 % від загального енергоспоживання.

Серед країн ЄС лідером цього напряму є Данія. Ще в 1993 р. було укладено угоду між фермерським союзом, групою енергетичних компаній та рядом науково-дослідних інститутів з метою проведення досліджень за оцінкою існуючого і перспективного рівня доступності біомаси соломи в країні для енергетичних цілей.

Рівень використання біомаси в Україні значно відстає від розвинених країн і складає 0,7 % від споживання первинних енергоносіїв

Перше резонне питання яке виникає - це те, як відобразиться на довкіллі робота тепло-електростанції, тієї, що спалює солому.

Екологічний вплив, що надається роботою енергетичних установок, привертав увагу місцевої влади, а також населення. Головною перевагою соломи при використанні в паливному секторі є нейтральність цього палива відносно викиду СО2 в атмосферу. Це означає, що спалювання соломи не підвищує вміст парникових газів в атмосфері.

Хімічний склад палива безпосередньо впливає на структуру викидів в атмосферне повітря. Цей показник також не є стабільним, у тому числі і для традиційних горючих корисних копалин. Усереднені орієнтовні дані по викидах, згідно з літературними джерелами представлені в таблиці 2.

 

Таблиця 1

Викиди в атмосферне повітря при використанні різних джерел палива

 

Викиди на 1 т. палива, кг.

Солома

Деревина

Вугілля

Газ

Діоксид

сірки

0,05-0,1

0,05-0,1

8-10

Оксиди азоту

8-10

8-10

50—60

25

Оксид

вуглецю

15-20

15-20

50-70

220

Сажа

15-20

10-15

150-200

Таким чином, солома, як паливо, з точки зору екологічності поступається природному газу, знаходиться приблизно на одному рівні з деревиною і значно перевершує вугілля. Безперечна перевага соломи в тому, що вона є нейтральним паливом по відношенню до парникових газів. Високий відсоток змісту ряду елементів живлення, особливо калію, теоретично дозволяє використати золу, що утворюється при спалюванні соломи, в якості добрива для підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Таке застосування можливе, якщо по ряду інших параметрів, особливо вмісту важких металів, зола соломи не перевищує певних нормативів. Зокрема можна орієнтуватися на нормативи, встановлені для країн ЄС (таблиця. 2).

Таблиця 2.

Гранично допустима концентрація важких металів (мкг/г сухої золи) для європейських країн

Елемент

Країна

Cd

Pb

Ni

Cr

Zn

Cu

Данія

0,8

120

30

100

4000

1000

Австрія

10

500

100

500

2000

500

Швейцарія

3

100

90

100

600

150

Фінляндія

17,5

150

150

300

4500

700

Швеція

30

300

70

100

7000

400

Ці нормативи можуть бути взяті за основу і для України. У наших експериментах вміст важких металів в золі соломи зернових культур, як правило, не перевищував вищезгаданих нормативів (таблиця. 3).

Таблиця 3.

Середній склад важких металів в золі соломи с/г культур, мкг/г (експерименти 2011-2012р.р.)

Культура

Елемент

Жито

Ячмінь

Пшениця

Тритикале

Цинк

83,2

147,7

61,5

85,7

Мідь

18,2

34,2

20,2

16,2

Хром

9,2

41,7

8,7

15,3

Нікель

1,3

10,9

7,3

31,7

Свинець

3,8

16,5

4,6

7,0

Кадмій

0,1

2,8

1,1

0,2

Наша енергетична установка по спалюванню соломи оснащена спеціальними фільтрами, які скорочують викид легких золистих речовин в атмосферу. Окиси азоту (NОх ) в димі з вітром переносяться на великі відстані і можуть переходити, наприклад, в азотну кислоту, яка шкідлива для лісів, озер і споруд. Але у вихлопних газах від установки, в основному, міститься NO2, а не NO, NOx легко фільтрується від диму в повітроочисній системі установки. Очистити дим від діоксиду сірки (NO2 ), як і у випадку з NОх, не є проблемою.

Альтернативні біопалива істотно впливають на зменшення викидів парникових газів – CO2 та метану. Зокрема при виробництві електроенергії, спалювання пелетів сприяє зниженню викидів парникових газів у 12 раз, ніж при використанні кам’яного вугілля, в 7,3 рази - ніж при використанні мазуту і в 5 раз ніж при використанні природного газу.

Питомі викиди парникових газів при виробництві електроенергії

Дуже важливо, що технологія спалювання передбачає постійний моніторинг за рівнем шкідливих викидів і автоматичне регулювання технологічних процесів, дозволяє підтримувати рівень викидів відповідно до європейських норм, у декілька разів нижче, ніж нормативні значення, що існують в Україні та визначені постановою Кабінету міністрів №309 від 27.06.2006 року.

Одним з найважливіших завдань енергетичного сектора є утилізація відходів виробництва без збитку для довкілля. При спалюванні соломи в бойлері з гратчастим дном велика частина золи зсипається на дно бойлера, частина залишається у вигляді зольного пилу в легкому газі і фільтрується в рукавних фільтрах. Попіл, що осів на дні енергетичної установки, містить живильні для рослин речовини, особливо калій. Внесення попелу на поля як добрива є хорошим способом утилізації відходів енерговиробництва, а також дозволяє скоротити долю мінеральних добрив. Що стосується шкідливих викидів в землю або у воду - то таких викидів на ТЕС не існує завдяки тому, що технологічний процес на електростанції- це замкнутий цикл, без скидання води у водойми або в землю. Так само, на станції запроектовані автономні очисні спорудження фекальних стоків.

Отримувані переваги при спорудженні ТЕС.

Від будівництва ТЕС, в першу чергу, виграє селище, робота побудованого енергетичного комплексу дозволить, якщо не уникнути, то на першому етапі зменшити кількість віялових відключень, які часто практикуються в районі. ТЕС забезпечить безперебійну подачу електроенергії в період пікових навантажень і зможе відпускати в енергомережу орієнтування 49 млн. КВт/ч. електроенергії щороку, що істотно поліпшить енергобаланс селища. У разі реалізації інвестиційного проекту на земельній ділянці, буде створено близько 70 нових робочих місць для експлуатації і обслуговування створенного енергокомплексу, а також по заготівлі і переробці сировини біопалива. Це висококваліфіковані робочі місця, де ми розраховуємо також на місцевих фахівців. Для підготовки власних кадрів можливе направлення на навчання молодих фахівців за рахунок підприємства. Високий рівень кваліфікації також вимагає гідної зарплати, яка на ТЕС складатиме орієнтовно 5-6 тисяч гривень. Крім того, ТЕС планує запускати суміжні виробництва такого ж «зеленого» напряму. Зокрема можливе будівництво теплиці або господарства по розведенню і вирощуванню риби, де ми також не обійдемося без участі місцевих жителів. Ми відкриті до співпраці з «екологічними інвесторами» і це дійсно шанс для жителів почати власний бізнес.

Територіальна громада отримуватиме платежі за землю, за використання водних ресурсів, за користування водовідводом, за викиди в атмосферу (які, не дивлячись на «нульовий баланс» в природі - не звільнені від платежів в податковому кодексі, і складатимуть орієнтування близько 100 тис. грн. в рік), доходи від закупівлі соломи, а також податки від використання природних ресурсів залишатимуться безпосередньо в регіоні. Лише соломи у вигляді палива для роботи ТЕС буде потрібно близько 59 000 тонн на рік, а це значні засоби і основна стаття витрат при роботі ТЕС. Всього підприємство-інвестор щороку платитиме у вигляді різних податків і зборів близько, 37 млн. грн. до бюджету країни, частина з яких залишатиметься в селищі. Підприємство - інвестор не планує обмежуватися лише обов’язковим платежем в регіоні. Ми також плануємо брати участь в соціальному житті селища.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь