ГЛУХОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Вінницька область, Хмільницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно, кліщі!

Дата: 04.05.2018 13:59
Кількість переглядів: 832

Весна - прекрасна пора року, природа пробуджується від зимової сплячки, зелена травичка, квітучий бузок, співають пташки, сонечко гріє ... Але не варто так розслаблятися, пам'ятайте, весна - це пора пробудження не тільки "чудової" природи, але і паразитів, особливо, це стосується кліщів.

Зона їх проживання - велика, вони буквально усюдисущі, тому думка, що кліщів можна "зачепити," гуляючи по лісі чи парку, не зовсім правильна, адже величезна кількість цих "паразитів" може мешкати і на вашому улюбленому газоні. Кліщі живуть на деревах, чагарниках та траві, зазвичай не піднімаючись на висоту понад півтора метри.

Кліщі можуть нападати на людину в будь-який час дня і ночі та за будь-якої погоди. Менше їх, як правило, за сухої жаркої погоди, а прохолодними та похмурими днями їх кількість збільшується. Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Крововсмоктування кліща може тривати до 12 діб. Напившись удосталь крові людини або тварини, кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць у ґрунт.

Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт.

Першим проявом хвороби Лайма є: почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м'язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи, а й навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: на протязі доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, рвоти та порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках - до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який нападає прямо із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час крововсмоктування кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Що робити, щоб не допустити укусу кліща?

Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла - аби легше було помітити кліщів.

Повертаючись з прогулянки, огляньте одяг і шкіру. При укусі кліща, під шкіру потрапляє слина. Як правило, укус кліща не відчувається, тому що в слині міститься фермент, близький по властивості до анестезії. Якщо ви раптом виявили на собі кліща постарайтеся його видалити самі (кліщ помирає, якщо капнути на нього медичним спиртом або соняшниковою олією, "викручувати" кліща, потрібно проти годинникової стрілки), або бігом до медиків. Після видалення кліща, місце укусу необхідно обробити спиртом або йодом. До речі, якщо ви самостійно видалили кліща, настійно рекомендуємо вам покласти його в скляну ємність, щільно закрити і віднести в медлабораторію, де проведуть відповідний аналіз, який дозволить вам, у разі необхідності почати своєчасне лікування, не чекаючи появи симптомів.

Бережіть і своїх вихованців, адже вони найчастіше страждають від укусів кліщів, регулярно оглядайте їх після прогулянок, якщо ж ваша собака живе на вулиці, приділіть їй декілька хвилин, огляньте зону шиї і вуха. Якщо кліщ виявлений - негайно до ветеринара! Укушені тварини, при ненаданні їм своєчасної допомоги - гинуть. Щоб уникнути укусів, використовуйте спеціальні спреї або краплі, які можете придбати в зоомагазинах. Вони допоможуть у боротьбі з кліщами. На замітку. Зараз починається період відпусток, будьте пильні. Кліщі мешкають не тільки за містом, на улюбленій дачі. Від укусів кліщів страждають і на теплих морських курортах. Улюблені місця "паразитів", ті де шкіра найбільш тонка: зона пахв, паху, під коліном, шкіра голови. Будьте обережні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь